Varese

A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének munkájában és rendezvényein való aktív részvétel eredményeként, lehetőségem adódott külföldi cseregyakorlati pályázat benyújtására, amelyen keresztül olaszországi cseregyakorlatot nyertem el. Választásom azért esett Olaszországra, mert mindamellett, hogy az emberiség történelmében kiemelkedő jelentőségű, az oktatás és a kultúra egyik bölcsőjének is tekinthető. Számos híres egyetemével magas színvonalú képzést, és kutató munkát biztosítanak az itt tanuló diákok számára. A pályázat beadását követően választanom kellett az országban működő számos Orvosi Egyetem és Kórház közül, amelyek felajánlották a gyakorlat letöltésének helyét. Döntésem egy észak-olaszországi Lombardia tartományban fekvő városra, Varesere esett. Mindamellett, hogy gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el, kiemelt jelentőségűek voltak számomra a helyi betegellátó intézmény adta lehetőségek. A kórház meglehetősen új, néhány éve épült, eszközökkel kitűnően felszerelt, mely számos osztályán ad lehetőséget helyi és külföldi egyetemeken tanuló diákok szakmai gyakorlatának letöltésére.

Szoros kapcsolatban áll a helyi Orvosi Egyetemmel, mert a klinikai gyakorlatok itt biztosítottak a kórház által foglalkoztatott orvosok, egyetemi tanárok segítségével.

Számomra a gyakorlat már az érkezésemet követő első napon elkezdődött az 1-es számú belgyógyászat osztályán. Annak ellenére, hogy az orvosokkal, és hallgatótársaimmal angol nyelven folyt a társalgás, az olasz nyelv tudásának hiányában sajnos az első napokban nehézségeim adódtak. Ezek később a helyi diákok és az osztályon dolgozók segítségével könnyebbedtek, hiszen számos kifejezést és mondatot sajátítottam el, amelyeket később sikerrel használtam a betegekkel való kommunikációban és az orvosi munkában egyaránt.

A gyakorlat ideje alatt a legfőbb cél a fizikális betegvizsgálat alapos elsajátítása, gyakorlása és számos eszközös beavatkozás megismerése volt. A kórház felszereltségének és az orvosok segítőkészségének köszönhetően mindezen célkitűzéseimet sikerrel végrehajtottam.

A kórházi munka mellett természetesen többi külföldi diáktársammal együtt a szórakozást és kikapcsolódást is fontosnak tartottuk az együtt töltött hónap alatt. Igyekeztünk a hétvégéinket kirándulással, a környező nevezetességek és látványosságok felkeresésével tölteni, emellett lehetőségünk adódott a környék természeti értékeit is megcsodálni. Ilyen volt többek között a Lago Maggiore, Como, Milano.

Úgy gondolom, hogy ezen cseregyakorlatok által nemcsak szakmailag fejlődhetünk, hanem világszemléletünkön is számos ponton változást hozhat, hiszen az eltérő kultúra, és életvitel hatással lehet további életünkre, és mindemellett rengeteg élménnyel gazdagodhatunk.