Verona

Harmadéves nyári belgyógyászat gyakorlatomat végeztem Veronában.

A kiutazásom kocsival történt, ami 7 órát vett igénybe.

Kollégiumban volt a szállás, ahol 2 ágyas szobák voltak saját fürdőszobával.  A fürdő wc- vel, mosdóval, kisszekrénnyel és zuhanyzóval volt felszerelve. Törölközőt, ágyneműt biztosítottak és minden hétfőn takarítottak, tiszta törölközőt és ágyneműt adtak.

Minden emelethez tartozott egy közös konyha, ahol 2 db hűtő volt, mélyhűtő résszel.  Evőeszközök,  edények, tányérok nem voltak, így azokról mindenkinek magának kellett gondoskodni. Minden szobához adtak egy kis, zárható fakkot, amibe el lehetett zárni ezeket.  Az étkezéseket önállóan kellett megoldani.  Adtak 60 euro ebédpénzt. A kollégiumtól pár perc sétára 3 nagy szupermarket is volt, ahol olcsón be lehetett vásárolni.

A szállás Verona szélén volt, így a kórházba 2 busszal lehetett eljutni kb.30perc alatt.  A buszok 20 percente jártak .  Érdemes bérletet venni, mert gyakran voltak ellenőrök. Ebben a helyi CP-k segítenek, mert csak a központi  vasútállomáson lehet csináltatni fényképpel, igazolvánnyal és kitöltött formanyomtatvánnyal. Adnak egy fényképes mágneskártyát, amelyet minden alkalommal a buszon le kell húzni a leolvasónál, mert ha nem húzod le, ugyanúgy megbüntetnek :) Ez 1 hónapra 34 Euro volt.

A kórházban 2 általános belgyógyászati osztály volt. Ketten voltunk belgyógyászat gyakorlaton, egy lengyel lánnyal. Én az egyik osztályra kerültem, a lengyel lány pedig a másikra. Két rezidens orvos mellé lettem beosztva. Reggelente 9-re kellett mennem, mert a vizit 9.15-kor volt. Minden szakorvosra 4 beteg jutott. (Így rám, a 2 rezidensre és a szakorvosra 4 beteg jutott, úgyhogy gyorsan végeztünk a vizittel.) Minden reggel, minden betegnél nekem kellett megcsinálni a fizikális vizsgálatot, vérnyomást mérni.  Utána, megbeszéltük, hogy milyen vizsgálatok kellenek és milyen gyógyszereket kell adni a betegeknek. Egyébként nem igazán beszéltek angolul a fiatalabb orvosok, inkább csak az idősebbek, így az olasz nyelvtudásnak nagy haszna van ott. ( A betegek egyáltalán nem beszéltek angolul.) Az orvosok nagyon kedvesek és örömmel foglalkoznak a tanulókkal. 10 órakor szigorúan kávészünet van! Ilyenkor szinte az összes orvos az osztályról a kórház kávézójában gyűlik össze! A kórházban egyébként általában 2 ágyas szobák vannak, fürdőszobával és légkondival. Különben  minden helység légkondival van ellátva. A kórház nagyon szép, modern, jól felszerelt.

A városközpontba a kollégiumtól 1 busszal lehet eljutni. A buszok kb. éjfélig járnak, utána már csak gyalog lehet eljutni bárhova.  A központból kb. 45 perc alatt a szállásra lehetett sétálni.

A központ turistáktól hemzsegett a hét minden napján, minden órában :) Estére a kis tavernák mindig megteltek a helyiekkel és a turistákkal. Egy pizzára, kávéra vagy Aperol spritzre megéri betérni valamelyik hangulatos kis étterembe. Az éttermi árak olyanok, mint itthon; sőt még néhol olcsóbb is. A főtéren, az Arena mellett (legfelkapottabb hely) pl. egy egész pizza 4,50-6 Euro között volt. A sétálóutcán sok szép üzlet van. A sok kis szűk utcákban egész nap el lehetett bolyongni.

Még az első héten a CP-k szerveztek egy ,, raftingos” városnézést a folyón. Ezentúl  szerveztek nemzetközi étel fesztivált, és az utolsó héten búcsúvacsorát a Garda tó partján.

Nagyon jó volt a közösség, sok programot szerveztünk. Voltunk strandon, ellátogattunk Milánóba, Padovába, Velencébe,  Mantovába és a Garda tóhoz. Egész hónapban nagyon jó idő volt. (napsütés, 30 fok:)) Az Arénában még egy opera előadást is megnéztünk. Minden este teltházzal mentek az előadások. Nagyon hangulatos volt a nyitott Arénában, a csillagos ég alatt, gyertyafénnyel  megnézni az előadást. Esténként pedig az étkezőben vagy a tetőn gyűltünk össze ,,nemzetközi italfesztivált” tartani. :D

Nagyon jól éreztem magam. Sok barátra tettem szert, akikkel még most is tartom a kapcsolatot. Csak ajánlani tudom mindenkinek Veronát! :)

Holjencsik Ronald