Rólunk

Szeretettel köszöntök minden kedves érdeklődőt a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének honlapján!

Szervezetünk non-profit, közhasznú szövetség. A MOSZ a hazai hallgatói szakmai szervezetek közül a legnagyobb, országosan mintegy 800 orvostanhallgatót tömörít. Teljes jogú tagja az Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Medical Students' Associations – IFMSA), mely 1951-ben alakult, ma pedig 123 tagországgal a világ legnagyobb ifjúsági szervezete. Az IFMSA az ENSZ és a WHO által is elismert orvostanhallgató világfórumként működik, és mintegy 1,3 millió leendő orvost képvisel.
A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének négy tagegyesülete van az ország graduális orvosképzést nyújtó egyetemein: Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett. A tagegyesületek munkáját a tizennégy főből álló Országos Bizottság koordinálja.
Szövetségünk sokoldalú tevékenységet folytat: széleskörű prevenciós munkánk mellett nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetközi szakmai és tudományos cseregyakorlatok lebonyolítására, valamint a Teddy Maci Kórház elnevezésű programunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az óvodások és kisiskolások körében.

A szakmai és tudományos cseregyakorlatok évente közel 250 hazai orvostanhallgatónak nyújtanak lehetőséget a világ szinte bármely országában négy hetes gyakorlat eltöltésére, melynek keretein belül tagjaink a szakmai fejlődés mellett az idegen nyelvek gyakorlására is lehetőséget kapnak, emellett pedig más országok fiataljaival életre szóló barátságokat köthetnek. A program keretein belül évente 250-270 külföldi hallgatót fogadunk, akik a kórházi és laboratóriumi gyakorlatok mellett lehetőséget kapnak Magyarország kulturális központjainak és történelmi helyeinek felfedezésére, valamint megismerhetik a magyar népszokásokat és a méltán híres magyar gasztronómiát. Örömmel tölt el bennünket, hogy az elmúlt évek tendenciája alapján egyre többen választják hazánkat cseregyakorlatuk célpontjául a magas színvonalú gyakorlatok és a tartalmas szabadidős programok miatt.
Prevenciós munkánk során egészségfejlesztéssel, reproduktív egészségüggyel, transzplantációval kapcsolatos előadásokat hallhatnak az érdeklődő iskolák és szervezetek. Tagegyesületeink rendszeresen vesznek részt a helyi szűrőnapokon és programokon, ahol a szervezők munkáját segítve kiveszik részüket a lakosság egészségneveléséből.

Egyik legnépszerűbb programunk a Teddy Maci Kórház, melynek keretein belül a kicsik megismerkedhetnek a legalapvetőbb orvosi műszerekkel; a speciális, erre a célra kialakított macikat pedig ők maguk gyógyíthatják meg. A játékos foglalkozások fő célja a gyerekek orvostól való félelmének csökkentése. A program népszerűségét mutatja, hogy évente több száz óvodai csoportban tartunk foglalkozásokat, az érdeklődő óvodák száma pedig folyamatosan növekszik.

Hallgatóink felkészültségét a tagegyesületek által szervezett és koordinált egyetemi kreditkurzusok biztosítják, melyek elvégzése és sikeres teljesítése esetén részt vehetnek az egyesületek magas színvonalú prevenciós munkájában.

Weboldalunkon további információk találhatóak Szövetségünk működéséről, tagegyesületeinkről és tisztségviselőinkről.

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének vezetősége nevében kellemes időtöltést kívánok honlapunkon!