Tudományos

 

SCORE

Standing Committe On Research Exchange  / Nemzetközi Tudományos Cseregyakorlati Szekció

A szekció nagyon sok szerveződési pontban megegyezik a szakmai cseregyakorlattal. Egy hónapos kutatómunkát biztosít egy adott külföldi egészségügyi intézetben. Rengeteg lehetőség közül lehet választani világszerte. Alapvetően a SCORE program szeretne lehetőséget biztosítani a hallgatóknak, mind a szakmai és kulturális tapasztalatszerzésben, késségeinek fejlesztésében.

Struktúrája hierarchikus. Minden országért egy NORE (National Officer on Research Exchange / Országos Tudományos Cseregyakorlati Koordinátor) a felelős. A NORE ellenőrzi és segíti a LORE (Local Officer on Research Exchange/ Helyi Tudományos Cseregyakorlati Koordinátor) munkáját, aki felelős az adott helyi tudományos csereprogram megfelelő működéséért. Egyesületünkben mind a négy magyarországi orvosi egyetem képviselteti magát (BOE-Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, DOE- Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete, POE-Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete, SZOE- Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete).NORE feladatai közé tartozik még az IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) való kapcsolattartás.

Két fajtaszerződést lehet kötni más egyesületekkel. A bilaterális szerződésben a felek lehetőséget kapnak, hogy kölcsönösen elküldjenek 1-1 hallgatót egy hónapos hónapos tudományos cseregyakorlatra felvállalva ellátásukat. Unilaterális szerződés esetén, a megállapodás egyoldalú kiutaztatást biztosít. A kiutazó hallgató után nem érkezik bejövő, így az unilaterális díj ellenében biztosított ellátása.

A fogadó egyesület, mint a szakmai cseregyakorlatnál klinikai gyakorlati helyet, szállást,napi egyszeri étkeztetést vagy zsebpénzt, illetve periódustól függően közösségi programokat biztosít.. A cseregyakorlat hossza általában 4 hét.

A cseregyakorlati helyek elosztásának lebonyolítása és pontozása a helyi egyesületek között eltérő, érdemes tájékozódni az adott helyi képviselőnél (LORE).

Sikeres pályázat esetén, a kiutazás ügyintézése az ifmsa.org oldalon folytatódik. 

Az országok listáját és a részletes leírásokat, feltételeket ezen az oldalon találják.

További információért látogasson el a hivatalos oldalra.